Najviac horčíku v našom tele nájdeme v kostiach a zuboch. Už preto je jasné, že je to základná zložka nášho jedálnička, a mali by sme pamätať na jeho dostatočný príjem. Viete aká je odporúčaná denná dávka horčíka?
Energia, sústredenie a psychická odolnosť
Potrebujete sa koncentrovať na dôležitý výkon, alebo sa o Vás pokúša psychické vypätie? Aj tu pomôže horčík! Horčík totiž prispieva k normálnej funkcii nervovej sústavy a psychickej činnosti. Pomôže nám zlepšiť odolnosť voči stresu, a zároveň dokáže upokojiť nervový systém. V modernej dobe, kedy je vyvýjaný tlak na výkon, a naše životy sú skôr závodom s mnohými prekážkami, má organizmus vyššie nároky, čo sa doplnenia horčíku týka.
Zatočte s únavou vďaka horčíku
Horčík je skvelým pomocníkom proti únave, a pomáha zmierniť vyčerpanie. Až o 30% našej celkovej energie spotrebuje mozog, a vo chvíľach, kedy sme vo väčšej záťaži, aj viac. Minerál horčík pomáha mozgu a nervovej sústave v ich činnosti. Skrátka, podieľa sa na tom, aby všetko fungovalo, ako má. Pokiaľ sa cítite často unavení, zamerajte sa na svoje zdravie a jedzte potraviny bohaté na horčík, alebo telu doplňte horčík doplnkami stravy.
Horčík na svaly
O horčíku na kŕče ste už určite počuli. Pomáha totiž správnej činnosti svalov, a tým sa podiela aj na tom, že pracujú bez kŕčov a nepríjemných zášklbov. Horčík sa podieľa na celkovej fyzickej kondícii, čo je najmä pre mužov dôležité. A netýka sa to len športovcov – s pribúdajúcim vekom by sa o svalovú sústavu mal starať každý muž. Myslieť na dostatok bielkovín v strave, a tiež na horčík na svaly. Nerozdelitelnou súčasťou kondície je potom pohyb. Práve preťahovanie a posilňovanie svalov ich udrží dlho silné a funkčné. Svalová hmota totiž postupom času ubúda čím ďalej viac. Práve horčík je minerál, ktorý pomáha k tvorbe energie vo svaloch.
Horčík v strave prijímame stále menej
Tak ako sa mení spoločnosť a jej spôsob života. Mení sa aj skladba jedálnička bežného človeka. Jeme čím ďalej, tým nenej strukovín, listovej zeleniny, a naopak sa zvyšuje konzumácia soli. Práve soľ pomáha vylučovať z tela horčík preč, čo je nežiadúce. Niektoré výskumy ukazujú, že vplyvom pôdy, ktorá stráca kvalitu, sa produkuje aj ovocie a zelenina menej bohatá na horčík. Za najlepšie zdroje horčíka obecne platí šošovica, hrach, ďatle, orechy všeobecne, a tiež mäso a ryby. Ako často sa objavia na našom tanieri?
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: