Doplnok stravy

5 tipov, ako ovplyvniť hodnoty testosterónu u mužov

Skutočnosť, že sa hladina pohlavných hormónov (nielen) u mužov s vekom znižuje, je všeobecne známa. U mužov síce nie je hormonálna zmena taká zjavná a rýchla ako u žien, to ale neznamená, že by sa mala prehliadať. Naopak. Hodnoty testosterónu u mužov po päťdesiatke prudko klesajú a u mnohých z nich vedie táto zmena k mnohým obťažujúcim príznakom.

5 tipov, ako ovplyvniť hodnoty testosterónu u mužov

Hladina testosterónu závisí u mužov od veku. Vedeli ste ale, že vrchol dosahuje medzi 20. a 30. rokom a potom už začína klesať? Zatiaľ čo najprv je tento pokles pomalý, po päťdesiatke sa spravidla prudko zrýchľuje. 

Hladina testosterónu u mužov neklesá len v priebehu rokov, ale aj počas jediného dňa. Všeobecne pritom platí, že najvyšší je ráno a v dopoludňajších hodinách. 

Ako poznať, že sú hodnoty testosterónu u mužov nižšie

Zatiaľ čo niektoré príznaky nedostatku testosterónu si muži a ich okolie všímajú, iné zostávajú prehliadané. Muži aj ich najbližší nad nimi kývnu rukou s tým, že za to môže starnutie alebo pracovné preťaženie. Medzi časté známky nedostatku testosterónu patrí napríklad

  • znížené libido;
  • únava;
  • znížená výkonnosť;
  • úbytok svalovej hmoty;
  • vyšší sklon k obezite (ukladanie tuku v oblasti brucha).

Výnimkou nie sú ani podráždenosť, nervozita, depresia, nespavosť alebo horšie sústredenie. Muži tak môžu byť citlivejší, náladovejší a vzťahovačnejší. Tieto prejavy s nedostatkom testosterónu spája už málokto. 

Nedostatok testosterónu má aj svoje skryté zdravotné riziká, preto je vhodné pri príznakoch nedostatku testosterónu včas navštíviť praktického lekára, alebo urológa.

5 vecí, ktoré môžete vo svojom živote zmeniť

Okrem neovplyvniteľných príčin v podobe veku, pohlavia a dennej doby existujú aj ďalšie faktory, ktoré zmeniť môžete.

  1. Hmotnosť v norme – väčší počet kíl navyše zvyšuje riziko nízkej hladiny testosterónu. A zároveň platí, že muži s nižšou hladinou testosterónu sú náchylnejší na ukladanie tuku v oblasti brucha. 
  2. Príliš veľa alkoholu – alkohol, rovnako ako drogy alebo nadužívanie liekov, môže dočasne znižovať hladinu testosterónu. 
  3. Telesná aktivita nad mieru – ako sa hovorí: „Čoho je moc, toho je veľa.“ Ani každodenné posilňovanie tak nie je pre hladinu testosterónu najlepšie.
  4. Stres – dlhodobý stres a prepracovanie môžu patriť k dôvodom, prečo sa s nedostatkom testosterónu začíname stretávať stále častejšie aj u mladších mužov. Testosterón sa totiž najviac tvorí vo fáze hlbšieho spánku v noci, prípadne v skorých ranných hodinách. U pracovne preťažených mužov ale môže byť táto fáza spánku narušená. 
  5. Na hladinu testosterónu môže mať vplyv aj celkový nezdravý životný štýl

Testovanie: aké majú byť hodnoty testosterónu u mužov?

Rozhodli ste sa nechať si otestovať hladinu testosterónu? Potom vás čaká odber krvi a krátke čakanie na výsledky. Za normálne rozmedzie hodnôt testosterónu u mužov sa považuje 10 až 40 nmol/l. Vzhľadom na rozdielne analytické systémy sa však môžu namerané hodnoty, a tým aj ich rozmedzie pre jednotlivé laboratóriá, mierne líšiť. 

Je dobré vedieť…

… v laboratóriách bežne stanovujú hladinu celkového testosterónu. Na aktivitu mužských pohlavných orgánov ukáže voľný testosterón. Jeho hodnota sa vypočítava z koncentrácie celkového testosterónu a z globulínu viažuceho pohlavné hormóny (SHBG).


Zdroje: 

https://www.nzip.cz/clanek/396-nedostatek-testosteronu-u-muzu

https://www.eshop-synlab.cz/tipy-pro-vase-zdravi/proc-testovat-testosteron/

https://www.nzip.cz/clanek/397-nedostatek-testosteronu-ve-stari

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa