Doplnok stravy

Strata libida u mužov: odpovede na 4 najčastejšie otázky

Nízke libido môže byť celoživotným problémom, ktorý sa objaví ako reakcia na traumatické sexuálne zážitky z detstva alebo naučené potlačovanie sexuálnych myšlienok. Najčastejšie sa však prejaví po rokoch normálnej sexuálnej túžby. V tom prípade si zmena a strata libida u mužov zaslúži zvláštnu pozornosť.

Strata libida u mužov: odpovede na 4 najčastejšie otázky

Príčinou straty libida u mužov sú často psychologické faktory, ako sú depresie, úzkosť a problémy vo vzťahoch. Na vine môžu byť tiež chronické ochorenia, nedostatok spánku, užívanie liekov znižujúcich hladinu testosterónu v krvi nebo návykové látky. 

Kedy už ide o nízke libido?

Libido je celková sexuálna túžba alebo túžba po sexuálnej aktivite, ktorá zahŕňa sex s partnerom i masturbáciu. Libido je komplexné a je ovplyvnené biologickými, psychologickými a sociálnymi faktormi. U jednotlivých mužov sa prirodzene líši, a navyše sa môže meniť v priebehu života. 

nízkom libide hovoríme, ak dôjde ku zníženiu frekvencie alebo intenzity sexuálnej túžby, ktorá je u daného muža obvyklá. Zmena pritom môže byť dočasná, napríklad z dôvodu stresu, alebo dlhodobá.

Neexistuje žiadna správna alebo nesprávna úroveň libida. Niektorí ľudia majú sex alebo chuť na sex každý deň, zatiaľ čo iní raz za mesiac, alebo dokonca niekoľkokrát do roka. „Správna“ alebo „normálna“ miera libida proste neexistuje, všetko závisí od preferencií a životných okolností. 

Aké sú príznaky straty libida u mužov? 

Nízke libido nemožno charakterizovať pomocou početnosti sexuálnej aktivity. Kľúčová je jej zmena. Medzi príznaky nízkeho libida a jeho straty patrí:

  1. Nezáujem alebo pokles záujmu o akýkoľvek druh sexu vrátane masturbácie.
  2. Zníženie sexuálnych fantázií alebo myšlienok na sex.
  3. Pocit nespokojnosti kvôli nízkej túžbe po sexuálnej aktivite. 

Na koho sa môžem so stratou libida obrátiť?

Ak u vás pravdepodobne ide o psychické príčiny vrátane prepracovania, depresie, stresu alebo negatívnej sexuálnej skúsenosti, môžete navštíviť psychológa alebo sexuálneho terapeuta. 

Z biologického hľadiska regulujú libido pohlavné hormóny (testosterón a estrogén) a neurotransmitery (napríklad dopamín a oxytocín). 

Ak je pravdepodobnou príčinou fyzická stránka, je vhodné konzultovať túto otázku s urológom alebo endokrinológom. Tí môžu odhaliť spojitosť s liekmi, chronickým ochorením alebo nízkou hladinou testosterónu. Poradiť môže aj praktický lekár.

Čo môžem urobiť sám?

V prípade, že strata libida znižuje kvalitu života mužov a znamená (jednostrannú alebo obojstrannú) nespokojnosť v partnerskom živote, môže pomôcť zmena životného štýlu.

  • Pokúste sa dostať pod kontrolu stres. Techniky zvládania stresu môžu zmierniť príznaky vyvolané stresom vrátane nízkeho libida. Zvládanie stresu môže zahŕňať písanie denníka, cvičenie alebo meditáciu. Pomôcť môže aj psychoterapia.
  • Zistite viac. Sebavzdelávanie o sexe, sexuálnom správaní a sexuálnych reakciách vám môže pomôcť prekonať obavy zo sexuálnych funkcií. Poradiť môžu aj kvalifikovaní psychológovia a lekári špecializujúci sa na pomoc ľuďom riešiacim komplikácie súvisiace so sexuálnym životom.
  • Buďte tímový hráč. Nízke libido môže významne ovplyvniť partnerský život. Otvorený rozhovor o potrebách môže pomôcť prekonať prekážky, prípadne sú k dispozícii služby párového terapeuta.
  • Prestaňte fajčiť a užívať návykové látky. Ako sa hovorí: „V zdravom tele, zdravý duch.“ Fajčenie a návykové látky môžu mať negatívny vplyv na libido.
  • Vyskúšajte silu prírody. Sexualitu môžete podporiť tiež pomocou bylín, napríklad žeruchou peruánskou (macou). K udržaniu normálnej sexuálnej funkcie prispieva tiež ženšen (všehoj ženšenový) a dobré sexuálne vzťahy pomáha udržiavať damiána (pastala rozprestretá). Spoločne vo forme 3 v 1 ich nájdete napríklad vo výživovom doplnku ProMan PLUS.
  • Nebojte sa experimentovať. Nezabudnite, že v sexe ide o viac než len o pohlavný styk. Ak váš záujem o sex poklesol, môže pomôcť vyskúšanie niektorých zmyselnejších metód.
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa